Szakmai beszámoló

Hébé Alapítvány a Művészetoktatásért
2011.

Alapítványunk a Hébé AMI létrehozására és fenntartására jött létre. Pénzeszközeonket minden esetben az iskola működtetésére adjuk át.

A kisgyermekeknél még magától értetődően természetes a nagyfokú fizikai aktivitás, később viszont a napi 4-5 órás - a gerincoszlopot nagymértékben károsító- padban ülést tudatosan kell korrigálnunk, törekedni arra, hogy a rendszeres- intenzív testmozgás a lételemükké váljon. Az állóképesség javításához, a szív-és érrendszer egészségéhez, a normális testsúly megtartásához, az egészséges személyiségfejlődéshez és a mozgásszervek optimális fejlődéséhez is elengedhetetlen a rendszeres, szakember által irányított testmozgás.

Az oktatásban kb. 230 gyermek vesz részt, 6-18 éves korig. A Hébé Tánccsoport 25 éves.
Kiváló Együttesünk csak az elmúlt tanévben 18 dobogós helyezést ért el országos és nemzetközi versenyeken Az elmúlt 20 év alatt Európa szinte minden országában és Tajvanban is nagy sikerrel mutatkoztunk be. Az életkori sajátosságoknak megfelelő,- óvódásoknak táncelőkészítő gimnasztika, alsó tagozatban esztétikus testképzés (Berczik módszer), majd az art jazz-, a Graham-, a kontakt modern tánctechnikák - elsajátíttatása mellett „ráadásként” akrobatikát és twirling-et, valamint a ritmikus gimnasztika szereivel orkesztikát is tanulnak a gyerekek.

A tanévenként cserélődő színpadi repertoár magában foglal a klasszikus és a modern balett , a hagyományos mazsorett, a twirling, a karakter táncok és a show mellett modern-kortárs, valamint népi darabokat is.

A nyári szünetekben felkészítő tábort szervezünk az ország különböző pontjaira, ahol növendékeink (alkalmanként kb. 50 fő , aki 8 évesnél idősebb) délelőttönként 3-4 órás
intenzív technikai- és testképzésen, délután honismereti, ügyességfejlesztő és egyéb szabadidős tevékenységekben vesznek részt. Így táboroztunk már Káptalanfüreden, Zircen, Pápán, a Zemplénben, Mátrafüreden, Hévízen, Kőszegszerdahelyen, Kőszegen, Zamárdiban, Berekfürdőn, Bükkfürdőn, Balatonfüreden és részt vettünk kéthetes nyugat-dunántúli vándortáborban is.

Bérelt tantermekben, táncteremben és irodában dolgozunk. A hazai és nemzetközi kapcsolattartás, a szakmai szintentartás, az iránymutató kortársak produkcióinak megtekintése, a közös munka anyagi terhei meghaladják erőnket. Túlélésre vagyunk berendezkedve, fejleszteni, új eszközöket vásárolni három éve nem tudtunk.

Alapítványunk támogatásával az oroszlányi Ságvári Endre Általános iskola első és második évfolyamának minden tanulója órarendbe épített népi játék, néptánc foglalkozáson vehet részt a tanév folyamán.

1. Az International Dance Federation Magyar Bajnokság és VB kvalifikációs versenyére 20 egyesület 750 versenyzője nevezett. Négy korosztály,12 táncstílusban 270 produkcióval vett részt A Hébé moderntáncos növendékei a megfeszített munkával teli felkészülési időszak után ismét kiváló teljesítményt nyújtottak. 2011. március 26-án Pápán 4 magyar bajnoki cím, egy ezüstérem a jutalmuk, s ezzel kvalifikációt szereztek a május 25-29 rendezendő Világbajnokságra

2. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által évente szervezett Országos Ifjúsági Táncművészeti Fesztiválon a Hébé legidősebb moderntáncos növendékei ismét remekeltek.

Az igen nagylétszámú- az ország minden szegletéből érkező 28 produkciót magában foglaló- moderntánc mezőnyben mindkét csoportos produkciójukkal kivívták a szakmai zsűri elismerését. (Szollás Erzsébet táncpedagógus, Rackné Molnár Krisztina szakíró táncpedagógus, Turják Tibor zeneszerző, Földi Béla koreográfus, Juhász Zsolt koreográfus)
A karakter kategóriában pedig nem volt eredményesebb csoport.

3. Bemutatókon láthattuk a Hébé táncosait április 16- án Móron, valamint április 30-án a Tánc Világnapja ünnepi önálló előadásán a Művelődési Központban, melynek fő célja növendékeink VB-n való részvételének segítése volt.

4. Az IMA Magyar Bajnokságon Szegeden, (Május 14-15) 10 díjazott produkciónk volt, mellyel Porecben versenyezhetünk tovább.

5. Az IDF Világbajnokságon (Castiglionchello, Olaszország ,Május 25-29) 18 ország versenyzői között egy Világbajnok és egy Világbajnok ezüstérmes produkciót tudhattunk a magunkénak.

6. Hébé Gála
Hébé Gálánkat- ahol minden növendék színpadi bemutatkozási lehetőséget kap- 1998 óta hagyományosan a szorgalmi időszak végén, általában a gyermeknaphoz kötve rendezzük. Kötelező feladatunk – az alapfokú művészetoktatás tantárgyi követelményeinek átadása- mellett évről évre nagy örömmel adaptáljuk színpadra a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő témájú, zenéjű és mozgásanyagú darabokat. Ezévben június 4-5-én két előadásban a városi MKK- ban rendeztük. A jelmezek tervezését, beszerzését, elkészítését, balettcipők beszerzését biztosítjuk , a tervezéshez, színpadi koreográfiákhoz, a rendezvény szervezéséhez, lebonyolításához önkénteseink személyes segítséget nyújtanak.

Grafika tanszakunk növendékei egész éves munkáiból kiállítás készült a MKK kiállítótermében.

7. A Víz -Zene- Virág fesztivál felvezetéseként, Zsombolyai Mária festőművész kiállítás- megnyitóját festette alá a Hébé Tánccsoport a tatai Esterházy kastélyban 2011. június 10-én.

A művésznő képeit Lódri Csaba virágkölteményei övezték.

8. 25 év a gyermekekért
A Művelődési Központban megrendezett Pedagógusnap alkalmából Takács Károly Polgármester adta át a köszönet virágait Geisztné Gogolák Évának, a pedagógus pályán, 25 éve, Oroszlányban végzett áldozatos munkájáért.

9. Hébé siker az Európa Grand Prix-n
Június 24-26 között Belgrádban zajlott az IMA Grand Prix.
A magyar mazsoretteket a Hébé AMI diákjai képviselték.Egy arany egy ezüst érem és a legjobb mazsorettnek járó különdíj is Oroszlányba érkezett!

10. 2011. augusztus 26-28. között került megrendezésre a VIII. IMA Mazsorett Európa- Bajnokság Horvátországban, Porec városában.

A bajnokságra az Isztriai - félszigeten, idilli környezetben - a 2009 -es Kézilabda Világbajnokságnak is helyet adó - modern „Zatika” sportkomplexumban került sor. A hőmérő higanyszála a 40-et célozta, ezért változtatták az eredetileg szabadtérre tervezett helyszínt a klimatizált csarnokra. A kiválóan megszervezett versenyen 10 ország, több, mint háromezer versenyzője lépett színpadra:133 csapatversenyszámban és 355 szólóformációban versenyeztek a résztvevők.
Magyarországot 14 egyesület képviselte.

11. Iskolánk művészeti vezetője ezúttal a 20 éves jubileumát ünneplő Táncpedagógusok Országos Szövetségétől kapott kitüntetést.

2011. október 15-én a Nemzteti Táncszínház ünnepi előadásának keretében Török Jolán elnök adta át az oklevelet Geisztné Gogolák Éva táncpedagógus részére „az amatőr táncművészeti mozgalom területén kifejtett szakmai munkássága elismeréséül”.

12. 2011. november 12-én másodízben került megrendezésre Várgesztesen a „Gesztes Open” nemzetközi Szólóformációs Mazsorett Bajnokság.

Festői környezetben található a Várgesztesi Faluház, melynek jól felszerelt sportcsarnokában 18 település 220 versenyzője mérette meg magát a Magyar Majorette Szövetség 5 tagú zsűrije előtt. Szlovákiából és Csehországból is újra érkeztek mazsorettek az oroszlányi Hébé Művészeti Iskola által szervezett rendezvényre.

Növendékeink 11 produkcióban mutatkoztak be.

13. Karácsonyi rajzpályázat
Művészeti iskolánk minden évben képeslapkészítő- rajzpályázatot hirdet a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan, megyénk általános iskolái, valamint a művészeti iskolák grafika tanszakai körében.

 

Oroszlány, 2012. május 30.

 

Geisztné Gogolák
Intézményvezető

Éva Kovács Mónika
elnök

A Hébé Tánccsoport támogatói:

Magyar Majorette SzvetsgKözzététel

A Hébé Tánccsoport támogatói:

AGO Design Az Ă–n cĂ©gĂ©nek helye. Kattints Ă©s fedezd fel. Szent GrrÃl Patika

Szponzorok

Bounce and Twirl Egyesülett.

A Hébé Művészeti Iskola létrehozásához és fenntartásához 2006. május 07-én Egyesületünk létrehozta a Hébé Alapítványt. A jelenleg is érvényes törvényi szabályozás alapfokú művészeti iskolában 6 éves kor felett támogatja az oktatást. Egyesületünk kereteiben a 6 évesnél fiatalabb gyermekek előképzését végezzük azonos szakmai háttérrel.